piątek, 22 kwietnia 2011

Sernik z orzechami pecan i sosem butterscotch


Pysznie kremowy sernik z maślano-toffi polewą i chrupiącymi orzechami pecan.

Składniki na spód:
  •  200 g ciasteczek digestive w czekoladzie 
  • 70 g rozpuszczonego masła
Rozgnieść ciasteczka na piasek walkiem lub w foodprocesorze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem i wgnieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez min.30 minut.


Składniki na masę serową
  • 1 kg twarogu do wypieków(ja użyłam z wiaderka)
  • olejek waniliowy
  • 160 g cukru 
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 120 g orzechów pecan (ew.włoskich) podpieczonych i posiekanych.
 Zmiksować wszystkie składniki oprócz mąki i orzechów. Gdy masa będzie gładka dodać mąkę i orzechy.
Wylać masę na schłodzony spód. Piec przez 50 min. w temp.180 st.C(termoobieg160 st.C).

sos butterscotch;
  • 40 g brązowego cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka kremówki
 Wszystko rozpuścić w małym garnuszku i polać upieczony sernik. 


Smacznego!  

2 komentarze:

  1. wygląda znakomicie spróbuję zrobić ,a nóż widelec mi się uda;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wyjdzie przepysznie;)
    pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń