Komu w drogę, temu... Muffiny! Tak się składa, że za chwilkę wyjeżdżamy i takie muffinki na pewno umilą podróż. Babeczki są wilgotne i bardzo delikatne. Po prostu rozpływają się w ustach. Wyraźnie wyczuwa się smak i zapach bananów, a czekolada doskonale pasuje do bananów. Jest też potrzebna z innych względów widocznych na zdjęciu poniżej...Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 i 2/3 szkl. mąki
- 1/2 szkl.brązowego cukru(może być biały, ale wtedy max. 1/4 szkl.)
- 50 g masła
- 2 łyżki creme fraiche lub gęstej śmietany
- 2 jajka
- 2 banany
- 100g groszków czekoladowych(lub posiekanej mlecznej czekolady)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać je do zmiksowanej masy. Szybko wymieszać i nakładać do 12-tu papilotek.
Piec w 180 st.C(termoobieg 165-170 st.C) przez 15 - 18 min. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Ciekawy pomysł na ciasteczka dla domowych łakomczuchów...prosty przepis naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuń