wtorek, 17 maja 2011

Muffiny bananowo-czekoladowe


Komu w drogę, temu... Muffiny! Tak się składa, że za chwilkę wyjeżdżamy i takie muffinki na pewno umilą podróż. Babeczki są wilgotne i bardzo delikatne. Po prostu rozpływają się w ustach. Wyraźnie wyczuwa się smak i zapach bananów, a czekolada doskonale pasuje do bananów. Jest też potrzebna z innych względów widocznych na zdjęciu poniżej...Bardzo polecam!

Składniki:
  • 1 i 2/3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl.brązowego cukru(może być biały, ale wtedy max. 1/4 szkl.)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki creme fraiche lub gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 100g groszków czekoladowych(lub posiekanej mlecznej czekolady)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło rozpuścić i ostudzić. Banany rozgnieść widelcem dodać jajka, śmietanę, ostudzone masło i zmiksować przez chwilę.
Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać je do zmiksowanej masy. Szybko wymieszać i nakładać do 12-tu papilotek. 
Piec w 180 st.C(termoobieg 165-170 st.C) przez 15 - 18 min. Wystudzić na kratce. 
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł na ciasteczka dla domowych łakomczuchów...prosty przepis naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń