Najlepsze ciasto drożdżowe jakie zdarzyło mi się upiec. Nie jest suche, wręcz przeciwnie jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Piekłam już różne drożdżowce, ale ten otrzymuje najwyższą notę. Przepis na ciasto pochodzi ze strony gotowanie.onet.pl. Serdecznie polecam!
Składniki:
- 1 kostka drożdży(100g)
- 1 szklanka cukru
- olejek waniliowy
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- owoce
Po tym czasie dokładnie wymieszać zawartość miski dosypać sól i pozostałe 2 szklanki przesianej mąki.Wymieszać wszystko dokładnie i wyłożyć na wysmarowaną blachę.Na wierzch ciasta układać rabarbar obsypany cukrem i posypać kruszonką.
Składniki na kruszonkę;
- 100 g masła
- 8 łyżek (płaskich) mąki
- 8 łyżek cukru
- cukier waniliowy
Placek drożdżowy piec w temp.160-170 st.C przez 50 minut.Można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz