sobota, 28 maja 2011

Placek drożdżowy z rabarbarem


Najlepsze ciasto drożdżowe jakie zdarzyło mi się upiec. Nie jest suche, wręcz przeciwnie jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Piekłam już różne drożdżowce, ale ten otrzymuje najwyższą notę. Przepis na ciasto pochodzi ze strony gotowanie.onet.pl. Serdecznie polecam!


Składniki:
  • 1 kostka drożdży(100g)
  • 1 szklanka cukru
  • olejek waniliowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • owoce
Do miski wsypywać kolejno: rozkruszone drożdże,cukier,olej i olejek,roztrzepane jajka,mleko i 2 szklanki przesianej mąki.Nic nie mieszać!Nie ugniatać! Przykryć ścierką i włożyć na minimum 3 godziny do lodówki(można spokojnie zostawić je na całą noc).

Po tym czasie dokładnie wymieszać zawartość miski dosypać sól i pozostałe 2 szklanki przesianej mąki.Wymieszać wszystko dokładnie i wyłożyć na wysmarowaną blachę.Na wierzch ciasta układać rabarbar obsypany cukrem i posypać kruszonką.


Składniki na kruszonkę;
  • 100 g masła
  • 8 łyżek (płaskich) mąki
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
Wszystkie składniki zgnieść w kruszonkę.
Placek drożdżowy piec w temp.160-170 st.C przez 50 minut.Można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz