środa, 31 sierpnia 2011

Ciasto Kocie Łby (Rocky Road Cake)



 To niskie ciasto ze spodem w stylu brownies, ale lżejsze, mniej zbite i posypane mini piankami. Pianki pod wpływem ciepła lekko się roztapiają  i napuszają, a w efekcie wierzch ciasta staje się mocno ciągliwy. Całość oblana jest masą czekoladowo-piankową przypominającą w smaku lody czekoladowe. Kawałek tego słodkiego ciasta na pewno poprawi nam nastrój. Polecam!
Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze stronki Baking Bites.

Składniki na ciasto:
  • 100 g masła
  • 60 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 lub1 szkl. posiekanych orzechów włoskich uprażonych
  • 3 szklanki mini pianek marshmallows
 Składniki na polewę:

  • 1 szklanka mini pianek marshmallows
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki groszków czekoladowych deserowych

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C (termoobieg 165-170 st.C). Przygotować formę 23 cm na 33 cm smarując ją tłuszczem lub wykładając papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę rozpuścić. Mieszać, aż będzie gładkie. Dodać kakao, kawę i zapach waniliowy. Wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. W dużej misce ubić jajka z cukrem na gładko.Wmieszać do nich rozpuszczoną masę czekoladową, śmietanę i zmieszaną z dodatkami mąkę.Wszystko dokładnie wymieszać i dodać orzechy.

Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec 20 minut. Po tym czasie wyłożyć z piekarnika, posypać piankami i włożyć z powrotem do piekarnika na 2 minuty. W tym czasie pianki się napuszą i zmiękną. Wyjąć i zostawić do przestudzenia,a w tym czasie przygotować polewę.

Do małego garnka włożyć masło, cukier i mleko. Gotować na małym ogniu przez około 1 1/2 minuty. Zdjąć z ognia i wmieszać czekoladę i pianki, aż masa będzie gładka. Polać na jeszcze ciepłe ciasto.

 Zostawić do całkowitego wystudzenia. Kroić bardzo ostrym nożem.

Smacznego!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz