To niskie ciasto ze spodem w stylu brownies, ale lżejsze, mniej zbite i posypane mini piankami. Pianki pod wpływem ciepła lekko się roztapiają i napuszają, a w efekcie wierzch ciasta staje się mocno ciągliwy. Całość oblana jest masą czekoladowo-piankową przypominającą w smaku lody czekoladowe. Kawałek tego słodkiego ciasta na pewno poprawi nam nastrój. Polecam!
Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze stronki Baking Bites.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 60 g czekolady deserowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 lub1 szkl. posiekanych orzechów włoskich uprażonych
- 3 szklanki mini pianek marshmallows
- 1 szklanka mini pianek marshmallows
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki groszków czekoladowych deserowych
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C (termoobieg 165-170 st.C). Przygotować formę 23 cm na 33 cm smarując ją tłuszczem lub wykładając papierem do pieczenia.
Masło i czekoladę rozpuścić. Mieszać, aż będzie gładkie. Dodać kakao, kawę i zapach waniliowy. Wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. W dużej misce ubić jajka z cukrem na gładko.Wmieszać do nich rozpuszczoną masę czekoladową, śmietanę i zmieszaną z dodatkami mąkę.Wszystko dokładnie wymieszać i dodać orzechy.
Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec 20 minut. Po tym czasie wyłożyć z piekarnika, posypać piankami i włożyć z powrotem do piekarnika na 2 minuty. W tym czasie pianki się napuszą i zmiękną. Wyjąć i zostawić do przestudzenia,a w tym czasie przygotować polewę.
Do małego garnka włożyć masło, cukier i mleko. Gotować na małym ogniu przez około 1 1/2 minuty. Zdjąć z ognia i wmieszać czekoladę i pianki, aż masa będzie gładka. Polać na jeszcze ciepłe ciasto.
Zostawić do całkowitego wystudzenia. Kroić bardzo ostrym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz