wtorek, 30 sierpnia 2011

Ciastka z powidłami śliwkowym i orzechami



Ciasteczka są idealne - przynajmniej dla mnie. Proste do przygotowania, tanie i co najważniejsze pyszne. Swoim wyglądem przypominają ciasteczka na smalcu, ale ciasto jest w tym wypadku drożdżowe. Ponieważ w przepisie nie ma jajek, może z powodzeniem być wykorzystywany przez osoby na nie uczulone. Polecam!
Przepis dostałam dawno temu od mojej znajomej p. Kempianki, której niestety nie ma już wśród nas. Pani Jutko! gdziekolwiek Pani teraz jest dziękuję - nie tylko za przepis na pyszne ciasteczka!


Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 100  masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1/5 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • powidła śliwkowe
  • orzechy włoskie
  • cukier puder do posypania

 Masło posiekać z mąką. Drożdże i cukier rozrobić w śmietanie i dodać do mąki z masłem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować jak na pierogi i wykroić niewielkie kwadraty. 

Na środek każdego nałożyć powidła i posiekane orzechy. Skleić dwa przeciwległe rogi ciastka i piec na złoto w 180 st.C około 10 min. Zaraz po wyjęciu z pieca posypać mocno cukrem pudrem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz