niedziela, 25 września 2011

Bardzo kremowe lody śmietankowo-jeżynowe


Wprawdzie mamy już jesień, ale możecie mi wierzyć, że na takie lody każda pora jest dobra. Jak sama nazwa mówi lody są bardzo kremowe, a nawet bardzo, bardzo kremowe. W sumie jeszcze tak kremowych chyba nie jadłam. Do tego robi się je w ekspresowym tempie, oczywiście pomijając czas aż się zamrożą. Przepis, który podaję jest bardzo prosty, a efekt przepyszny. Lody można przygotować z różnymi owocami czy bakaliami. Nie da się zatrzymać lata, ale dzięki porcji takich lodów możemy przypomnieć sobie jego pyszny zapach i smak. Bardzo polecam! 
Pomysł na lody z puszki mleka skondensowanego Nestle.

Składniki:
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego 400g)
  • 400 g owoców świeżych lub mrożonych(jeżyn, truskawek, malin, jagód itp.)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Owoce z cukrem zagotować i potrzymać na ogniu jakieś 2 minuty, a następnie przecedzić przez sitko. Pozbywamy się w ten sposób drobnych pestek szczególnie z malin i jeżyn. Dodać sok cytrynowy. Przecedzony syrop ostudzić.


Kremówkę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania wlać mleko i zamieszać. Przelać do plastikowego pojemnika. Na masę mleczno-śmietanową wylać delikatnie syrop z owoców i łyżką zrobić zygzaki. Nie mieszać!

Mrozić przez przynajmniej 5-6 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz