poniedziałek, 26 września 2011

Tarta na cieście francuskim ze serem i jeżynami


Prosta, szybka i smaczna. Bardzo lubię wypieki na cieście francuskim z dwóch powodów. Pierwszy to, że są bardzo smaczne, a drugi bardzo szybie w przygotowaniu, oczywiście jeśli mamy już gotowe ciasto francuskie.Taka też jest tarta, którą dziś prezentuję. W smaku przypomina delikatny serniczek z owocami na chrupiącym cieście. Polecam!


Skladniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego (około 200g)
  • 300 g zmielonego twarogu lub serka kremowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • garść jeżyn (mogą być także maliny, jagody itp.)
  • cukier puder do posypania

Ciasto francuskie rozwinąć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Podpiec przez około 5-7 minut w temp. 180st. C(termoobieg 170stC), aż boki będą lekko brązowe.

W czasie, gdy ciasto się podpieka wymieszać ser z cukrem, mąką, żółtkami i śmietaną. Białka ze solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.

Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę serową. Na ser wyłożyć jeżyny i włożyć z powrotem do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz