Prosta, szybka i smaczna. Bardzo lubię wypieki na cieście francuskim z dwóch powodów. Pierwszy to, że są bardzo smaczne, a drugi bardzo szybie w przygotowaniu, oczywiście jeśli mamy już gotowe ciasto francuskie.Taka też jest tarta, którą dziś prezentuję. W smaku przypomina delikatny serniczek z owocami na chrupiącym cieście. Polecam!
Skladniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (około 200g)
- 300 g zmielonego twarogu lub serka kremowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- szczypta soli
- garść jeżyn (mogą być także maliny, jagody itp.)
- cukier puder do posypania
Ciasto francuskie rozwinąć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Podpiec przez około 5-7 minut w temp. 180st. C(termoobieg 170stC), aż boki będą lekko brązowe.
W czasie, gdy ciasto się podpieka wymieszać ser z cukrem, mąką, żółtkami i śmietaną. Białka ze solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę serową. Na ser wyłożyć jeżyny i włożyć z powrotem do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz