Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 4 czubate łyżeczki mąki pszennej
- 4 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej (ewent. ziemniaczanej)
- szczypta soli
Białka ubić ze solą na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać po jednym żółtko nie przerywając ubijania. Na końcu wmieszać bardzo delikatnie przesiane mąki.
Kłaść łyżką na środek patelni tworząc okrąg o średnicy 15-20 cm (kłaść dość grubą warstwę). Smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu napełnić ubitą śmietaną i zgiąć na pól. Wierzch posypać cukrem pudrem. Omlety można również podawać z czekoladą czy dżemem, ale wówczas ich nie składamy na pol.
Smacznego!
Nie pisze się "ze solą" tylko z solą
OdpowiedzUsuń