poniedziałek, 12 września 2011

Omlety na słodko z bitą śmietaną


Moja mama uwielbia omlety. Na razie tylko kupuje gotowe z cukierni. Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi sama zacznie je przyrządzać. Omleciki są puszyste i lekkie. Bardzo łatwo i szybko można je przyrządzić, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Polecam!


Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej (ewent. ziemniaczanej)
  • szczypta soli

Białka ubić ze solą na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać po jednym żółtko nie przerywając ubijania.  Na końcu wmieszać bardzo delikatnie przesiane mąki.

Kłaść łyżką na środek patelni tworząc okrąg o średnicy 15-20 cm (kłaść dość grubą warstwę). Smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu napełnić ubitą śmietaną i zgiąć na pól. Wierzch posypać cukrem pudrem. Omlety można również podawać z czekoladą czy dżemem, ale wówczas ich nie składamy na pol.

Smacznego!

1 komentarz: