czwartek, 22 września 2011

Kokosanki


Coś dla amatorów kokosowych wypieków i słodkości. Bardzo prosty przepis, szybkie i łatwe wykonanie, a efekt końcowy - pyszny. Kokosanki są chrupiące z zewnątrz, a w środku  mięciutkie i słodkie. Z podanych składników wychodzi dość duża porcja ciastek, więc jeśli mamy mniejszą rodzinę to z powodzeniem można użyć połowę porcji. Polecam!
Przepis Iny Garten z programu Barefoot Contessa.


Składniki: 
  • 400 g kokosu
  • 400 g słodkiego mleka skondensowanego 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 bardzo duże białka jaj (dałam 3 mniejsze)
  • 1/4 łyżeczki soli

Kokos wymieszać z mlekiem i aromatem. Białka ubić ze solą na sztywno i delikatnie wmieszać do kokosu (najlepiej ręką). Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie porcje.

Piec 20-25 min. w temperaturze 160st.C ( z termoobiegiem krócej i w 150st.C). Zostawić na blaszce do wystudzenia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz