Coś dla amatorów kokosowych wypieków i słodkości. Bardzo prosty przepis, szybkie i łatwe wykonanie, a efekt końcowy - pyszny. Kokosanki są chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie i słodkie. Z podanych składników wychodzi dość duża porcja ciastek, więc jeśli mamy mniejszą rodzinę to z powodzeniem można użyć połowę porcji. Polecam!
Przepis Iny Garten z programu Barefoot Contessa.Składniki:
- 400 g kokosu
- 400 g słodkiego mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 bardzo duże białka jaj (dałam 3 mniejsze)
- 1/4 łyżeczki soli
Kokos wymieszać z mlekiem i aromatem. Białka ubić ze solą na sztywno i delikatnie wmieszać do kokosu (najlepiej ręką). Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie porcje.
Piec 20-25 min. w temperaturze 160st.C ( z termoobiegiem krócej i w 150st.C). Zostawić na blaszce do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz