piątek, 11 listopada 2011

Kule rumowe (Bajaderki)


Tak zwane ciastko z odzysku. Zdarza się, że nie wszystko co upieczemy zostaje od razu zjedzone, a na drugi czy trzeci dzień nie smakuje już tak dobrze. Często też po różnych uroczystościach zostają kawałki różnych ciast, które nie są już pierwszej świeżości, ale nie nadają się do wyrzucenia. W takich przypadkach najlepiej użyć je jako główny składnik właśnie do zrobienia bajaderek. Jak byłam mała i pierwszy raz spróbowałam takiej kuli nie mogłam uwierzyć że można zrobić takie pyszne ciacho. Dopiero później dowiedziałam się, że jest robione z resztek ciast. O ile do tych kupnych nie bardzo mam przekonanie to do kul własnej roboty zachęcam jak najbardziej. Rumowe kule to idealny sposób na wykorzystanie resztek wypieków bez wyrzucania ich na śmieci, a tym samym bez wyrzutów sumienia. Polecam!


Składniki:
  • 1 kg resztek ciast (babki, murzynki, czekoladowe, keksy, brownies, serniki, biszkopty bez kremów)
  • 1/2 szkl. przegotowanego mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 szkl. cukru jeśli ciasta nie były zbyt słodkie
  • 1/2 szkl.kakao jeśli ciasto nie było czekoladowe
  • 4 łyżki powideł
  • 1/2 słoika kremu czekoladowego typu nutella
  • 2 kieliszki rumu lub kieliszek spirytusu (w wersji dla dzieci można użyć kilka kropel olejku rumowego)
dodatkowo:
  • garść bakalii wg uznania
  • pokruszone herbatniki
  • wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do obtoczenia, można też polać roztopioną czekoladą

Resztki ciast zmielić najlepiej w malakserze lub maszynce do mięsa, ewentualnie rozdrobnić rękami. Dolać mleko i masło. Jeśli ciasta nie były zbyt słodkie należy dodać cukier, rozpuszczając go uprzednio w mleku.

Dodać powidła, czekoladowy krem i alkohol i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasta nie były ciemne dodać kakao. Na tym etapie można dodać dowolne bakalie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać pokruszone herbatniki. 

Ciasto musi mieć konsystencję odpowiednią do formowana kulek bez zbytniego przyklejania się do dłoni. Formować kulki w wielkości według własnego uznania. 

Kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych lub w posiekanych orzechach. Można je również polać roztopiona czekoladą.

Bajaderki schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz