Na ten weekend proponuje ciasto na spodzie biszkoptowym przykryte czekoladowym kremem budyniowym i polane nasączonymi w rumie rodzynkami zatopionymi w czekoladzie. Żeby całość nie była zbyt mdła biszkopt dodatkowo posmarowany jest kwaśnym, malinowym dżemem. Całość smakuje naprawdę dobrze. Polecam!
Składniki:
- niski, ciemny spód biszkoptowy upieczony według tego przepisu.
na krem i polewę:
- 2 opak. budyniu czekoladowego
- 2 szklanki mleka
- 250 ml 36% śmietany do deserów
- 5 łyżek drobnego cukru
- 200 g czekolady (100 g deserowej i 100 g mlecznej)
- 1 szklanka rodzynek
- 1/3 szklanki rumu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- pół słoika dżemu malinowego (może być inny kwaskowy)
Rodzynki zalać gorącą wodą na chwilę, następnie odsączyć i zalać rumem. Budynie ugotować w 2 szklankach mleka. (Jeśli nasze budynie nie zawierają cukru to do proszku domieszać 6 łyżek cukru). Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 5 łyżek drobnego cukru. Tak ubitą dodawać do wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać.
Na wystudzony spód biszkoptowy rozsmarować dżem malinowy, a następnie krem budyniowy. Przez czas w którym przygotowujemy polewę schłodzić ciasto w lodówce.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodać rodzynki z rumem i olej. Przestudzić i polać lekko schłodzone już ciasto. Ponownie włożyć na przynajmniej godzinę do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz