sobota, 17 września 2011

Rumowy rodzynkowiec


Na ten weekend proponuje ciasto na spodzie biszkoptowym przykryte czekoladowym kremem budyniowym i polane nasączonymi w rumie rodzynkami zatopionymi w czekoladzie. Żeby całość nie była zbyt mdła biszkopt dodatkowo posmarowany jest kwaśnym, malinowym dżemem. Całość smakuje naprawdę dobrze. Polecam!

Składniki:
  • niski, ciemny spód biszkoptowy upieczony według tego przepisu.
na krem i polewę:
  • 2 opak. budyniu czekoladowego
  • 2 szklanki mleka
  • 250 ml 36% śmietany do deserów
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 200 g czekolady (100 g deserowej i 100 g mlecznej)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/3 szklanki rumu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • pół słoika dżemu malinowego (może być inny kwaskowy)

Rodzynki zalać gorącą wodą na chwilę, następnie odsączyć i zalać rumem. Budynie ugotować w 2 szklankach mleka. (Jeśli nasze budynie nie zawierają cukru to do proszku domieszać 6 łyżek cukru). Ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 5 łyżek drobnego cukru. Tak ubitą dodawać do wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać.

Na wystudzony spód biszkoptowy rozsmarować dżem malinowy, a następnie krem budyniowy. Przez czas w którym przygotowujemy polewę schłodzić ciasto w lodówce.

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodać rodzynki z rumem i olej. Przestudzić i polać lekko schłodzone już ciasto. Ponownie włożyć na przynajmniej godzinę do lodówki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz