sobota, 17 września 2011

Niski spód biszkoptowy


Nadaje się do ciast takich jak np. kukułka. Odejmując kakao, a w jego miejsce dodając mąkę może być bazą pod ciasta , które w przepisie mają jasny biszkopt. Spód jest niski i nie nadaje się do przekładania. Stanowi jedna bazę do ciast. Biszkopt na tradycyjną blaszkę prostokątną.


Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody 
  • szczypta soli

Białka ubić z wodą i solą na sztywno. Dodawać porcjami cukier i dalej ubijać. Następnie żółtka i jeszcze chwilę pomiksować. Na końcu wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.

Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec około 20 min.(termoobieg 170st.C nieco krócej). Gotowe!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz