Ciasto duńskie bardzo podobne jest w smaku i w przygotowaniu do ciasta francuskiego, z tą różnicą, że zazwyczaj zawiera dodatek drożdży. Jak francuskie jest dość mocno chrupiące z widocznymi warstwami ciasta. Mocno maślane i nie za słodkie. Stanowi doskonalą bazę do różnych rodzajów nadzienia np. owocowego czy z orzechów. Idealnie smakuje na ciepło. Przedstawiona przeze mnie obecna wersja jest bardzo uproszczona i szybka. Nie zawiera drożdży. Czas przygotowania jest bardzo skrócony, a trudność minimalna. Polecam!
Przepis nieco zmieniony ze strony bakingbites.com
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cream of tartar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 85 g sera białego ( może być kremowy lub zwykły)
- 1/2 szkl. mleka
- dobrej jakości konfitura wiśniowa
- 2 łyżki mleka do posmarowania
- cukier do posypania
W misce zmieszać mąkę, sól, cream of tartare, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i ser i posiekać ostrym nożem, aż powstanie konsystencja jak na kruszonkę.
Następnie wlać mleko i podsypując mąką wyrobić szybko gładkie ciasto. Na standardową blachę z piekarnika położyć papier do pieczenia, a na nim ciasto.
Rozwałkować delikatnie na blaszce na prostokąt. Na środek wyłożyć dość grubo konfiturę. Boki ciasta ponacinać w paski i składać do środka na zmianę, raz z jednej strony raz z drugiej.
Ciasto posmarować mlekiem i posypać grubym cukrem. Ja użyłam brązowego. Piec w temperaturze 190 st.C przez około 20-25 minut (termoobieg 175st.C).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz