Klasyczne ciastka z cukrem. Proste składniki i sposób wykonania. Dziś w formie uroczych motylków, ale kształt tu nie ma wpływu na smak, choć bardzo uprzyjemnia proces tworzenia ciasteczek przez naszych milusińskich. Kruche ciastka o przyjemnym maślano-waniliowym zapachu. Polecam!
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- białko do posmarowania
- cukier do posypania
Mąkę z masłem posiekać dodać cukier, cukier waniliowy, sól i jajko i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na ok. 4 mm i wykrawać foremką lub szklanką. Tradycyjne ciastka z cukrem są okrągłe i mają dziurkę w środku wykrojoną kieliszkiem.
Układać na blaszce najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec około 8 min w temp. 180st.C na jasno-zloty kolor (termoobieg 170st.C i nieco krócej).
Nie trzeba proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie;)
OdpowiedzUsuńJaka moka ma byc
OdpowiedzUsuńzwykla,pszenna ;)
OdpowiedzUsuń