środa, 5 października 2011

Kruche ciasteczka z cukrem


Klasyczne ciastka z cukrem. Proste składniki i sposób wykonania. Dziś w formie uroczych motylków, ale kształt tu nie ma wpływu na smak, choć bardzo uprzyjemnia proces tworzenia ciasteczek przez naszych milusińskich. Kruche ciastka o przyjemnym maślano-waniliowym zapachu. Polecam!


Składniki:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • białko do posmarowania
  • cukier do posypania

Mąkę z masłem posiekać dodać cukier, cukier waniliowy, sól i jajko i zagnieść ciasto.

Rozwałkować na ok. 4 mm i wykrawać foremką lub szklanką. Tradycyjne ciastka z cukrem są okrągłe i mają dziurkę w środku wykrojoną kieliszkiem.

Układać na blaszce najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać cukrem.

Piec około 8 min w temp. 180st.C na jasno-zloty kolor (termoobieg 170st.C i nieco krócej).

Smacznego!

 

4 komentarze: