To idealna bananowa babka. Jest wilgotna, nie za słodka z bardzo wyczuwalnym smakiem i zapachem bananów wzbogacona o chrupiące orzechy włoskie. To druga odsłona tego popularnego słodkiego chlebka na moim blogu. Jest to porcja większa niż poprzednia i zawiera orzechy. Doskonała alternatywa dla suchych babek. Polecam!
Przepis ze strony The King's Arthur Flour.
Składniki:
- 115 g masła
- 2/3 szkl. brązowego cukru (jeśli biały to 1/2 szkl.)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka cynamonu (dałam mniej)
- 3 średniej wielkości banany (bardzo dojrzale)
- 3 łyżki marmolady brzoskwiniowej
- 1/4 szkl miodu lub golden syrup'u
- 2 duże jajka
- 2 i 1/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
W dużej misce umieścić masło, cukier, proszek do pieczenia, sodę, wanilie, sól i cynamon i zmiksować na gładką masę.
Do masy dodać rozgniecione widelcem banany, marmoladę, jajka i miód i ponownie zmiksować.
Na koniec wsypać przesianą mąkę, a następnie orzechy i dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i zostawić żeby odpoczęło przez 10 minut.
Po tym czasie piec w temp. 175 st.C przez 40 min, a następnie przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się wierzch nie zbrązowiało, i piec kolejne 25-30 minut do tak zwanego suchego patyczka (termoobieg 160st.C).
Upieczone ciasto zostawić na kilka minut w formie, a później wyłożyć na kratkę i ostudzić całkowicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz