Nieco inna wersja blondynek. Tym razem z migdałami i przykwaskową żurawiną. Ciasto nie jest tak wilgotne i zbite jak czekoladowe brownies, ale ma swój specyficzny zapach i smak masła i białej czekolady, która w blondies stanowi główny składnik. Polecam!
Składniki:
- 100 g masła
- 2/3 szkl. brązowego cukru
- 150 g białej czekolady
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka
- 1 i 2/3 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść żurawiny słodzonej i suszonej
- garść migdałów
- 50 g białej czekolady
W garnku rozpuścić masło, cukier, czekoladę i mleko. Chwilę pogotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przestudzić.
Wmiksować jajka, a następnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wmieszać żurawinę, posiekane migdały i posiekaną białą czekoladę. Delikatnie zamieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 min. w temp. 180 st.C (termoobieg 170 st.C).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz