wtorek, 11 października 2011

Blondies z żurawiną i migdałami


Nieco inna wersja blondynek. Tym razem z migdałami i przykwaskową żurawiną. Ciasto nie jest tak wilgotne i zbite jak czekoladowe brownies, ale ma swój specyficzny zapach i smak masła i białej czekolady, która w blondies stanowi główny składnik. Polecam!



Składniki:
  • 100 g masła
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 1 i 2/3 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść żurawiny słodzonej i suszonej
  • garść migdałów
  • 50 g białej czekolady

W garnku rozpuścić masło, cukier, czekoladę i mleko. Chwilę pogotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przestudzić.

Wmiksować jajka, a następnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wmieszać żurawinę, posiekane migdały i posiekaną białą czekoladę. Delikatnie zamieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 20 min. w temp. 180 st.C (termoobieg 170 st.C). 

Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz