wtorek, 2 sierpnia 2011

Kruche Ciasteczka


Zwykłe -  ,,niezwykłe'' ciasteczka. Bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe dla dzieci z mlekiem czy sokiem, ale także dla starszych do codziennej kawki. Tradycyjne, kruche ciasteczka doskonałe za każdym razem. Bardzo polecam!

Składniki:
  • 50 g masła
  • 50 g smalcu
  • 120 g cukru
  • jajko
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olejek waniliowy
  • 2 łyżki mleka
Masło ze smalcem i cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodać jajko i znów zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą i dodać do zmiksowanej masy. Wlać mleko i olejek i szybko zagnieść ciasto. 

Uformować kulę i owiniętą w folię spożywczą włożyć do lodówki na przynajmniej 30 min. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować lekko podsypując mąką. Wykrawać dowolne kształty i układać na wysmarowanej masłem blaszce.

Piec w temp. 180 st.C (termoobieg 170st.C) przez około 15 min. na złoty kolor.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz