Zwykłe - ,,niezwykłe'' ciasteczka. Bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe dla dzieci z mlekiem czy sokiem, ale także dla starszych do codziennej kawki. Tradycyjne, kruche ciasteczka doskonałe za każdym razem. Bardzo polecam!
Składniki:
- 50 g masła
- 50 g smalcu
- 120 g cukru
- jajko
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- olejek waniliowy
- 2 łyżki mleka
Masło ze smalcem i cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodać jajko i znów zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą i dodać do zmiksowanej masy. Wlać mleko i olejek i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę i owiniętą w folię spożywczą włożyć do lodówki na przynajmniej 30 min. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować lekko podsypując mąką. Wykrawać dowolne kształty i układać na wysmarowanej masłem blaszce.
Piec w temp. 180 st.C (termoobieg 170st.C) przez około 15 min. na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz