wtorek, 6 grudnia 2011

Bezowe choinki


Z masy bezowej można tworzyć różnego kształtu ciasteczka i formy pod desery. Tym razem upiekłam z niej świąteczne choinki dla dzieci. Choinki zniknęły w tempie ekspresowym, a to co jedynie po nich zostało to ta fotka. Dzieciaczki bardzo lubią bezy, w każdej postaci i założę się, że nie tylko moje. Polecam!



Składniki:
  • 4 białka
  • 220 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Białka z solą ubić na sztywno. Po łyżce dodawać cukru i dalej ubijać na najwyższych obrotach. Na końcu dodać zapach i jeszcze raz zmiksować.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kształt choinek.

Piec w temp. 130st.C przez 50-60 min. (termoobieg 110st.C przez około 30-35 min.).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz