środa, 7 grudnia 2011

Świąteczny chruścik


... nie mylić z chrustem smażonym na tłuszczu. Słodkie, kruche i maślane spiralki obtoczone w cukrze i maku. Proste składniki i wykonanie. Idealne na przekąskę dla dzieci, ale także dla dorosłych. Pięknie pachnie cały dom wanilią i masłem podczas wypiekania. Polecam!
Przepis z Encyklopedii DZIENNIKA-Kuchnia.


Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
dodatkowo:
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1/2 szkl. maku

Mąkę z masłem i cukrem pudrem posiekać, dodać żółtka i cukier waniliowy. Szybko wyrobić ciasto. Uformować bryłę i owinąć w folię spożywczą.

Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na dość gruby placek ok.8mm. Jedną stronę ciasta posypać cukrem i makiem. Przycisnąć trochę, żeby mak i cukier nie spadł.

Pociąć ciasto na wąskie paseczki o długości dowolnej. Delikatnie poskręcać w spiralki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200st.C przez 15 min.(termoobieg 190st.C przez 7-9 minut). Wystudzić na kratce.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz