piątek, 2 grudnia 2011

Lukier do pierników


Lukier powstaje przez dodanie do cukru pudru niewielkiej ilości płynu jak np: woda, sok, rum. Mozna również utrzeć go z białkiem jajka. To właśnie ten lukier najlepiej sprawdza się przy lukrowaniu pierników. Jest odpowiednio gęsty, błyszczący i bardzo szybko wysycha w porównaniu z lukrem robionym na mleku czy wodzie. Polecam!


Składniki:
  • białko jajka
  • 1-1,5 szkl. cukru pudru

Białko utrzeć z cukrem pudrem w miseczce łyżką, aż powstanie gładka masa. Ilość cukru pudru zależy od tego jak duże było białko. 
Lukier nie powinien być za rzadki, ale też i zbyt gęsty, bo wówczas nie będziemy mogli łatwo ozdabiać naszych pierniczków.

Do lukru możemy dodac kilka kropel ulubionego aromatu, soku z cytryny albo rumu. Wtedy jednak należy dodać cukru pudru, gdyż każdy płyn powoduje rozwodnienie lukru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz