Lukier powstaje przez dodanie do cukru pudru niewielkiej ilości płynu jak np: woda, sok, rum. Mozna również utrzeć go z białkiem jajka. To właśnie ten lukier najlepiej sprawdza się przy lukrowaniu pierników. Jest odpowiednio gęsty, błyszczący i bardzo szybko wysycha w porównaniu z lukrem robionym na mleku czy wodzie. Polecam!
Składniki:
- białko jajka
- 1-1,5 szkl. cukru pudru
Białko utrzeć z cukrem pudrem w miseczce łyżką, aż powstanie gładka masa. Ilość cukru pudru zależy od tego jak duże było białko.
Lukier nie powinien być za rzadki, ale też i zbyt gęsty, bo wówczas nie będziemy mogli łatwo ozdabiać naszych pierniczków.
Do lukru możemy dodac kilka kropel ulubionego aromatu, soku z cytryny albo rumu. Wtedy jednak należy dodać cukru pudru, gdyż każdy płyn powoduje rozwodnienie lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz