Co prawda Święta dopiero się skończyły i nie jeden z nas objadał się bardziej niż zwykle to już niedługo Sylwester i kolejne świętowanie. Seromakowiec może być dobrą pozycją w taki dzień. Przygotowuje się go w bardzo prosty sposób, a dzięki wykorzystaniu już gotowej masy makowej i spodu z herbatników zaoszczędzimy troszkę czasu albo też sił jak w np. w moim przypadku. Masa makowa, masa serowa i beza kokosowa idealnie ze sobą pasują. Polecam!
Składniki na standardową blaszkę:
- 2-3 opak. zwykłych herbatników
- 1 puszka gotowej masy makowej
- 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
- 5 jajek
- 2/3 szkl. cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- garść rodzynek
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 200 g wiórek kokosowych
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie poukładać herbatniki, a na nich rozsmarować masę makową.
W misce wymieszać ser z cukrem kryształem,dodać żółtka, sok z cytryny, mąkę i rodzynki. Wymieszać, a na końcu wmieszać ostudzone masło.
Gotową masę serową wylać na rozsmarowaną już masę makową.
Piec przez 35 min. w temp.180st.C (termoobiegm 25-30 min. w 165-170st.C).
Białka ubić z cukrem pudrem i stopniowo dodawać wiórki kokosowe delikatnie je wmieszać. Po upływie czasu pieczenia, wyciągnąć ciasto z piekarnika i rozsmarować na nim kokosową pianę.
Włożyć ponownie do piekarnika na 20', ale zmniejszyć temp. do 150st.C. Ostudzić.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz