Są bardzo smaczne i pożywne, po za tym bardzo proste w przygotowaniu. Przeważnie ziarna, płatki, orzechy i suszone owoce łączone są ze sobą mieszaniną rozpuszczonego masła i brązowego cukru, ale jest też wersja ze słodkim mlekiem skondensowanym. W taki np. sposób przygotowuje swoje batoniki Nigella. Ja również postawiłam na szybsze i prostsze przygotowanie. Do moich batoników użyłam gotowej mieszanki muesli i puszki skondensowanego mleka. Żeby batoniki były bardziej chrupiące dodałam chrupek ryżowych. Po upieczeniu niektóre z batoników posmarowałam rozpuszczoną białą czekoladą. Polecam!
Składniki:
- 500 g ulubionego muesli(moje składało się z płatków owsianych, pszennych,orzechów laskowych i migdałow, a także rodzynek)
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (400 g)
- 1 i 1/2 szkl. chrupek ryżowych
- garść posiekanych suszonych moreli
- czekolada (nie musi być)
Piekarnik rozgrzać do 150st.C (termoobieg 140st.C).
Muesli wymieszać w misce z chrupkami ryżowymi i morelami. Wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na standardową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wygładzić wierzch i piec przez 30 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 130st.C i piec jeszcze 20 min.( w termoobiegu nieco krócej około 10-15min.).
Po upieczeniu ostudzić przez 20 minut, a następnie pokroić w odpowiednie dla nas kawałki. Czekoladę rozpuścić i posmarować spody batoników. Zostawić do zastygnięcia.
Batoniki można przechowywać przez dłuższy okres czasu w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz