niedziela, 29 stycznia 2012

Pączki Kładzione (angielskie)


Najlepsze pączusie dla dzieci. Mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Bardzo szybkie w przygotowaniu, szczególnie jak zjawią się niespodziewani goście, a akurat nie mamy nic do kawki. Wspomniałam, że najlepsze dla dzieci, ale wierzcie mi, że dorosłym smakują równie dobrze, jak nie lepiej. Usmażone zniknęły dosłownie w chwilkę. Głównym składnikiem ciasta na moje pączki lane jest kremowy serek, choć można też użyć serka homogenizowanego. Bardzo gorąco polecam!


Składniki:
  • 200 g serka kremowego (typu philadelphia) można też użyć homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 3 łyżki (płaskie) cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu, spirytusu lub wódki
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

W misce rozmieszać serek z cukrem pudrem. Najlepiej to zrobić miotełką do ubijania. 

Następnie wmieszać po jednym jajku i aromat. 

Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

Na końcu wmieszać ocet lub spirytus.

Na mocno rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką ciasto. Łyżkę za każdym razem maczać w gorącym tłuszczu wówczas ciasto łatwiej odejdzie od metalu.

Smażyć na złoto z obydwu stron. Usmażone osączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





1 komentarz: