wtorek, 10 stycznia 2012

Serowe paluszki z ciasta francuskiego


Idealne jako przekąska. Przygotowanie ich zajmuje bardzo mało czasu, tym bardziej, gdy robimy je z gotowego ciasta francuskiego. Dzoskonale się sprawdzą przy oglądaniu jakiegoś lubionego programu, czy też do pochrupania między posiłkami. Polecam!
Przepis z opakowania ciasta francuskiego Greenvale ,,Cheese Sticks''.

Składniki:
  • ciasto francuskie (około 400g, przeważnie sprzedawane w 375g rulonach lub 400g kostkach)
  • 100 g żółtego sera (chedar,gouda,ementaler- można użyć więcej niż 100g)
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta kminku w ziarenkach( ja nie dawałam)

Jeśli ciasto było w płatach, wystarczy je bardzo delikatnie rozwałkować (choc nie trzeba, jeśli chcemy grubsze paluszki). Jeśli kupiliśmy ciasto w kostce należy ją rozwałkować podsypując delikatnie mąką na grubość około 3mm. 

Gotowy płat podzielić na 2 równe części. Pierwszą posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z solą, pieprzem i papryką. Na to zetrzeć na drobnych oczkach ser, delikatnie go docisnąć palcami. 


 Przykryć drugim płatem, posmarować jajkiem i zetrzeć trochę sera i posypać kminkiem. Docisnąć i pokroić na paski o szerokości 0,8mm-1cm. Długość paluszków dostowować do własnych upodobań.

 Piec w temp. 200st.C przez 15-20min. (termoobieg 185st.C przez 10-12min.) na złoty kolor.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ja robię podobne, tylko z pesto - zazwyczaj w czasie imprezy, gorące do schrupania!

    OdpowiedzUsuń
  2. @Max, ja te paluszki widziałam już na wielu blogach i nie sądzę, aby brak źródła był celowym działaniem, tylko po prostu ciężko jest je określić. Zatem wypadało by wyluzować ;)


    A jeśli chodzi o sam przepis to faktycznie paluchy są pycha, to naprawde świetna przekąska błyskawiczna w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Martynok z pesto muszą byc pyszne! ja zamierzam wkrótce zrobić tartę z zielonym pesto,pomidorami i mozzarellą.
    a propos imprez to zapewne są bardzo udane z takimi smakołykami!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń