Do niedzielnej kawy proponuję pyszne torciki z kremem z gotowanego mleka skondensowanego - dulce de leche. Na pewno będą szczególnie lubiane przez smakoszy mleka w puszce. Torciki są mięciutkie i łatwo można je kroić łyżeczką czy widelczykiem. Krówkowe nadzienie łatwo przyciąga dzieciaczki, a i dorosłych nie trzeba długo namawiać . Polecam!
Składniki:
- 1,5-2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżka ekstrakt waniliowego lub 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
- 2 szkl. mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g margaryny
- 1/4 szkl. mleka
Wlać skondensowane mleko do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru (około 20 min.). Gotowe przelać do żaroodpornej miseczki i po 15 min. wmieszać ekstrakt waniliowy.
W misce zmieszać mąkę, cukier, proszek i sól. Dodać margarynę i posiekać, aż powstanie jednolita grudkowa masa. Wówczas wlać mleko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując delikatnie mąką na grubość około 6mm i wycinać kólka szklanką lub foremką o średnicy 4 cm. Krązki poukładać na blaszce i ponakłuwać widelcem.
Piec w temp.175st.C przez 6 minut, aż się wysuszą ale nie zbrązowieją. Po upieczeniu wystudzić.
Na ciasto nałożyć przestudzony już i zgęstniały krem i nałożyć drugie ciastko. Czynność powtórzyć, aż powstanie 3-warstwowy torcik. Gotowe torciki wstawić do lodówki i wyłożyć na 10 min. przed podaniem. Torciki można zamrażać.
Smacznego!
Chętnie spróbowałabym takiego deseru do porannej kawy.
OdpowiedzUsuńsłodkie są i ładne takie. :-)
OdpowiedzUsuń