sobota, 7 stycznia 2012

Torciki dulce de leche


Do niedzielnej kawy proponuję pyszne torciki z kremem z gotowanego mleka skondensowanego - dulce de leche. Na pewno będą szczególnie lubiane przez smakoszy mleka w puszce. Torciki są mięciutkie i łatwo można je kroić łyżeczką czy widelczykiem. Krówkowe nadzienie łatwo przyciąga dzieciaczki, a i dorosłych nie trzeba długo namawiać . Polecam!
Przepis z programu Anny Olsen ,,Na słodko''.


Składniki:
  • 1,5-2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka ekstrakt waniliowego lub 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 szkl. mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g margaryny 
  • 1/4 szkl. mleka

Wlać skondensowane mleko do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru (około 20 min.). Gotowe przelać do żaroodpornej miseczki i po 15 min. wmieszać ekstrakt waniliowy.

W misce zmieszać mąkę, cukier, proszek i sól. Dodać margarynę i posiekać, aż powstanie jednolita grudkowa masa. Wówczas wlać mleko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując delikatnie mąką na grubość około 6mm i wycinać kólka szklanką lub foremką o średnicy 4 cm. Krązki poukładać na blaszce i ponakłuwać widelcem.

Piec w temp.175st.C przez 6 minut, aż się wysuszą ale nie zbrązowieją. Po upieczeniu wystudzić. 

Na ciasto nałożyć przestudzony już i zgęstniały krem i nałożyć drugie ciastko. Czynność powtórzyć, aż powstanie 3-warstwowy torcik. Gotowe torciki wstawić do lodówki i wyłożyć na 10 min. przed podaniem. Torciki można zamrażać.

Smacznego!













2 komentarze: