Pyszne maślane ciastka z dżemem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Po prostu rozpływają się w ustach. Bardzo smakowały dzieciom. Polecam!
Składniki:
- 3/4 szkl. masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- dżem lub powidła
Masło utrzeć z cukrami i żółtkami (doskonale uciera się w malakserze). Dodać mąkę i sól i ucierać do całkowitego połączenia się składników.
Przełożyć do mniejszego naczynia i schłodzić w lodówce około 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i odrywając po kawałku formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej robić palcem dziurkę na nadzienie.
Układać na suchej blaszce i piec 10-12 minut w 190 st.C (termoobieg 175st.C przez 7-9'), aż brzegi ciastek będą złociste.
Wyjąć blachę z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Nie dotykać! Nie podważać łopatką! bo się rozsypią. Muszą odczekać około 10 minut na blaszce dopiero w tedy można w łatwy sposób je podnieść.
Smacznego!
proste do zrobienia i PYSZNE :) wlasnie skonczylam piec ;) i po prostu REWELACJA ;) dziekuje za przepis i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje i rowniez pozdrawiam!!!
Usuń