wtorek, 7 lutego 2012

Ciasteczka z dżemem


Pyszne maślane ciastka z dżemem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Po prostu rozpływają się w ustach. Bardzo smakowały dzieciom. Polecam!
Przepis ze strony czasdzieci.pl nieco przeze mnie zmieniony.


Składniki:
  • 3/4 szkl. masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • dżem lub powidła

Masło utrzeć z cukrami i żółtkami (doskonale uciera się w malakserze). Dodać mąkę i sól i ucierać do całkowitego połączenia się składników.

Przełożyć do mniejszego naczynia i schłodzić w lodówce około 30 minut.

Po tym czasie wyjąć i odrywając po kawałku formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej robić palcem dziurkę na nadzienie.

Układać na suchej blaszce i piec 10-12 minut w 190 st.C (termoobieg 175st.C przez 7-9'), aż brzegi ciastek będą złociste.

Wyjąć blachę z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Nie dotykać! Nie podważać łopatką! bo się rozsypią. Muszą odczekać około 10 minut na blaszce dopiero w tedy można w łatwy sposób je podnieść.

Smacznego! 

 

2 komentarze:

  1. proste do zrobienia i PYSZNE :) wlasnie skonczylam piec ;) i po prostu REWELACJA ;) dziekuje za przepis i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń