wtorek, 20 marca 2012

Ciasto ze śliwkami i budyniem


Smaczne, kruche ciasto z owocami i budyniem. Idealne na podwieczorek. Polecam!
Przepis zaczerpnięty z Kulinarnego Bloga Emigrantek.


Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 kost.200 gramowego masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
 Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowany płat rozłożyć na nasmarowanej tłuszczem blaszce.


Składniki na nadzienie:
  • 1 kg śliwek
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 4 łyżki cukru

Budynie ugotować z cukrem w połowie mleka podanego na opakowaniu.

Pokrojone śliwki ułożyć na cieście, a na nie wyłożyć budyń (może być ciepły). Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. 

Piec 40-45' w temp. 180st.C (termoobieg 30' w 170st.C).

Upieczone lekko przestudzić i polukrować.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Lubię dodatek budyniu do ciast. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie najprostsze są najlepsze :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lepiej napisac 150g masla?

    OdpowiedzUsuń