piątek, 16 marca 2012

Eklery z kremem budyniowym


Popularne wszędzie eklerki z ciasta parzonego, nadziewane kremami lub bitą śmietaną. U mnie z kremem budyniowym, a w zasadzie budyniowo-śmietanowym. Wykonanie ich zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest absolutnie warty tego. Przepis na ciasto parzone pochodzi z programu Martha Bakes Marthy Stewart, a krem to już moja kombinacja. Polecam!



Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. wody
  • 115 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 4 jajka

W garnku zagotować wodę z masłem i cukrem. Do gotującej wsypać mąkę i ciągle mieszając pogotować jeszcze chwilę, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka. 

Zdjąć z ognia i wystudzić.

Gdy ciasto już kompletnie ostygnie wmieszać po jednym jajku.

Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego (nie zakładając żadnej z końcówek, zostawić taki otwór jaki jest w rękawie) i wyciskać na blaszkę z pergaminem równe około 10 cm paski. Oczywiście grubość i długość eklerów dobieramy zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Piec przez 30 minut w temp. 200st.C (termoobieg 180st.C). Ostudzić.



Składniki na krem:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji waniliowej
  • 300 ml kremówki (w UK może być double cream)

Budyń rozprowadzić w dodatkowych 2-3 łyżkach mleka. Dodać cukier i dobrze wymieszane wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, pogotować jeszcze chwilę. Ostudzić.

Do ostudzonego budyniu wmieszać wanilię i ubitą na sztywno śmietanę. Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki można dosłodzić go cukrem pudrem.

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim wystudzone i przekrojone ciastka.

Eklery polać polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej tabliczki czekolady z 2-3 łyżkami mleka i 1 łyżeczką oleju.

Najlepiej smakują schłodzone.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz