Popularne wszędzie eklerki z ciasta parzonego, nadziewane kremami lub bitą śmietaną. U mnie z kremem budyniowym, a w zasadzie budyniowo-śmietanowym. Wykonanie ich zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest absolutnie warty tego. Przepis na ciasto parzone pochodzi z programu Martha Bakes Marthy Stewart, a krem to już moja kombinacja. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 1 szkl. wody
- 115 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka
W garnku zagotować wodę z masłem i cukrem. Do gotującej wsypać mąkę i ciągle mieszając pogotować jeszcze chwilę, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka.
Zdjąć z ognia i wystudzić.
Gdy ciasto już kompletnie ostygnie wmieszać po jednym jajku.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego (nie zakładając żadnej z końcówek, zostawić taki otwór jaki jest w rękawie) i wyciskać na blaszkę z pergaminem równe około 10 cm paski. Oczywiście grubość i długość eklerów dobieramy zgodnie ze swoimi upodobaniami.
Piec przez 30 minut w temp. 200st.C (termoobieg 180st.C). Ostudzić.
Składniki na krem:
- 1,5 szkl. mleka
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji waniliowej
- 300 ml kremówki (w UK może być double cream)
Budyń rozprowadzić w dodatkowych 2-3 łyżkach mleka. Dodać cukier i dobrze wymieszane wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, pogotować jeszcze chwilę. Ostudzić.
Do ostudzonego budyniu wmieszać wanilię i ubitą na sztywno śmietanę. Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki można dosłodzić go cukrem pudrem.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim wystudzone i przekrojone ciastka.
Eklery polać polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej tabliczki czekolady z 2-3 łyżkami mleka i 1 łyżeczką oleju.
Najlepiej smakują schłodzone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz