sobota, 21 stycznia 2012

Koperty z jabłkami


Bardzo pyszne ciasteczka z jabłkami. Ciasto smakiem przypomina coś pomiędzy kruchym i francuskim. Są idealne do popołudniowej kawki czy herbaty. Bardzo proste składniki i wykonanie, ale smak wyśmienity. Polecam!
Przepis nieco przeze mnie zmieniony pochodzi z książeczki ,, Przepisy czytelników - Lato'' z 1993r.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka esensji waniliowej
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 3-4 jabłka
  • cukier puder do posypania lub na lukier

Mąkę z masłem posiekać, dodać cukier, zapach i śmietanę. Zagnieść ciasto i owinięte w folię spożywczą włożyć na godzinę do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić na plastry lub grubsze kostki.

Wychłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy lekko podsypując mąką na grubość około 3mm. Pociąć ciasto na równe kwadraty i na środku każdego ułożyć kawałek jabłka. Wszystkie rogi każdego kwadracika zlepic na środku ze sobą.

Gotowe koperty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.190st.C przez około 20 min. na złoty kolor (termoobieg 175st.C przez 15'). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smacznie. Bardzo lubię wypieki z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ja dobrze widze, ale czy ten przepis jest bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze widzisz Esperanzo, w przepisie nie ma jajek a ciasteczka są wyśmienite. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń