wtorek, 28 czerwca 2011

Muffinki z czerwoną porzeczką


 To idealne połączenie mocno kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy w delikatnym cieście. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam!

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • porzeczki
Składniki na bezę:
  • 4 białka 
  • 1szkl.cukru
Masło rozpuścić. Białka ubić z solą na sztywno, dodawać po trochu cukier, a na końcu żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Dodać 4 łyżki porzeczek. Na końcu wmieszać ciepłe masło. 
 Ciasto nałożyć do papilotek do 2/3 wysokości na cieście nałożyć łyżeczkę porzeczek.
 Z 4 białek ubić pianę dodawać po trochu cukier i dalej ubijać. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na każdą babeczkę.
 Piec przez 20 min. w temp. 180 st.C (termoobieg 165st.C). Wystudzić na kratce.  
 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mistrzostwo takie babeczki robić to już w ręku fach
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję pięknie za tak miły komentarz!
    pozdrawiam i samych słodkich chwil życzę!

    OdpowiedzUsuń