sobota, 31 marca 2012

Kokosanki w czekoladzie


Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ich przygotowania używamy całych jajek, a nie jak to przeważnie przy robieniu kokosanek bywa - samych białek. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące w środku. Spód kokosanek pokryty jest czekoladą. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony joyofbaking.com.


Składniki:
  • 2 duże jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 1 szkl. cukru
  • 3 szklanki wiórek kokosowych
  • 115g czekolady mlecznej lub deserowej
  • łyżeczka masła

Białka wystarczy trochę roztrzepać miotełką do ubijania, żeby je napowietrzyć. Dodać do nich sól  i wanilię.

Następnie wsypać cukier i chwilę ubić żeby się nieco rozpuścił. Na koniec wmieszać wiórki.

Nabierać odrobinę masy np. łyżką do lodów lub zwykłą łyżką stołową i kłaść na blaszkę wyłożoną pergaminem formując ciasteczka. Odstępy miedzy ciasteczkami nie muszą być duże, gdyż ciastka się nie rozleją i niezbyt urosną.

Piec na złoty kolor przez 15-18 minut w temp. 180st.C (termoobieg 170 st.C). 

Po upieczeniu ostudzić całkowicie na kratce.

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. 

Ostudzone ciasteczka zanurzać spodami w czekoladzie i układać czekoladowym spodem do dołu. Żeby czekolada zastygła można kokosanki włożyć na ok. 30' do lodówki, a później wystarczy oderwać je delikatnie od pergaminu. Można je również zostawić bez schładzania i poczekać, aż czekolada zastygnie.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Kokos, czekolada - sama dobre rzeczy! Częstuję się!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kokosanki, a w czekoladzie to już pełen wypas:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kokosanki ale sama nigdy nie robiłam. Twoje wyglądają bosko, więc pora upiec je samej.

    OdpowiedzUsuń