wtorek, 3 kwietnia 2012

Babeczki z ananasem


... w świątecznej odsłonie. Do ich wykonania wykorzystałam przepis z uwielbianego przeze mnie ciasta z truskawkami. Do babeczek użyłam ananasa z puszki ale można go zastąpić innymi, kwaskowatymi owocami. Bardzo szybkie i proste do przygotowania. Pyszne i wilgotne. Polecam!


Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kost. masła lub margaryny
  • puszka ananasów
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • czekoladowe jajeczka do ozdoby

Masło rozpuścić.
Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając dodawać cukier, a na końcu żółtka.

Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać.

Na koniec wmieszać ciepły tłuszcz.

Gotowe ciasto rozdzielić do 12 papilotek. Na wierzchu nałożyć osączone i pokrojone w kawałki ananasy.

Piec przez 20 minut w temp.180 st.C (termoobieg 170st.C).

Po upieczeniu wystudzić całkowicie na kratce.


Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ubitą przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdobić każdą babeczkę śmietaną, a na środku jajkiem czekoladowym bądź z masy marcepanowej.

Boki można oprószyć czekoladą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz