... w świątecznej odsłonie. Do ich wykonania wykorzystałam przepis z uwielbianego przeze mnie ciasta z truskawkami. Do babeczek użyłam ananasa z puszki ale można go zastąpić innymi, kwaskowatymi owocami. Bardzo szybkie i proste do przygotowania. Pyszne i wilgotne. Polecam!
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kost. masła lub margaryny
- puszka ananasów
- 300 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- czekoladowe jajeczka do ozdoby
Masło rozpuścić.
Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając dodawać cukier, a na końcu żółtka.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać.
Na koniec wmieszać ciepły tłuszcz.
Gotowe ciasto rozdzielić do 12 papilotek. Na wierzchu nałożyć osączone i pokrojone w kawałki ananasy.
Piec przez 20 minut w temp.180 st.C (termoobieg 170st.C).
Po upieczeniu wystudzić całkowicie na kratce.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ubitą przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdobić każdą babeczkę śmietaną, a na środku jajkiem czekoladowym bądź z masy marcepanowej.
Boki można oprószyć czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz