piątek, 2 marca 2012

Muffiny potrójnie czekoladowe


Coś dla miłośników wypieków z czekoladą. Wszystkie trzy rodzaje czekolady, tzn. gorzka, biała i mleczna zawarte w jednej babeczce. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Polecam!
Przepis z książki ,,GoodFood 201 Perfect cakes and bakes''.


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 85 g gorzkiej czekolady posiekanej w kawałki
  • 85 g białej czekolady posiekanej w kawałki
  • 100 g mlecznej czekolady posiekanej w kawałki
  • 2 duże jajka
  • 285 ml kwaśnej śmietany
  • 85 g brązowego cukru (może być biały)
  • 85 g rozpuszczonego masła

Nagrzać piekarnik do 200st. C (termoobieg 180st.C). 

W dużej misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i posiekaną czekoladę. 

W innej misce rozbełtać jajka, dodać kwaśną śmietanę, cukier i masło.

Zawartości obu misek zmieszać ze sobą niezbyt dokładnie. Gotową  masę przełożyć do papilotek prawie do pełna.

Piec przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawić przez 15 minut we formie w której się piekły. Poźniej wystudzić na kratce.

Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. uwielbiam czekoladę, a te muffinki.. aż mi ślinka cieknie!
    Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
    Szana - Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Omnomnom, potrójnie czekoladowe babeczki? Cudo!!

    OdpowiedzUsuń