Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Słodki, ale w połączeniu z kwaskowatymi owocami nie wydaje się przesłodzony. Na braki cukru w organizmie i słodkości w życiu może być idealną propozycją. Polecam!
Przepis z programu Claire Robinson ,, Wystarczy 5 składników''.
Wszystkim Kobietkom, Małym i Dużym życzę pysznego Święta Kobiet!
Składniki na 4 porcje:
- 200 g białej czekolady
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/4 szkl. śmietany kremówki
- owoce (w oryginale jeżyny, ja jednak użyłam truskawek, mogą być równie dobrze maliny lub jagody)
Czekoladę posiekać na drobno.
Żółtka ubić z cukrem do białości. 1/4 szkl. śmietany podgrzać mocno, ale nie zagotować. 2 łyżkami gorącej śmietany zahartować ubitą masę jajeczną i wlać resztę gorącej śmietany.
Gorącą masą śmietanowo-jajeczną zalać rozdrobnioną czekoladę. W oryginale autorka poleca przelewać płynną masę przez sitko, ja jednak pominęłam ten etap.
Mieszać tak długo, aż czekolada całkiem się rozpuści.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy czekoladowej. Dokładnie wszystko wymieszać i przelać do szklaneczek lub salaterek.
Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 h.
Gotowy przybrać owocami.
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWszędzie dzisiaj widzę białą czekoladę, to chyba jakiś znak ;))
OdpowiedzUsuń