czwartek, 8 marca 2012

Mus z białej czekolady


Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Słodki, ale w połączeniu z kwaskowatymi owocami nie wydaje się  przesłodzony. Na braki cukru w organizmie i słodkości w życiu może być idealną propozycją. Polecam!
Przepis z programu Claire Robinson ,, Wystarczy 5 składników''.

Wszystkim Kobietkom, Małym i Dużym życzę  pysznego Święta Kobiet!


Składniki na 4 porcje:
  • 200 g białej czekolady
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/4 szkl. śmietany kremówki
  • owoce (w oryginale jeżyny, ja jednak użyłam truskawek, mogą być równie dobrze maliny lub jagody)

Czekoladę posiekać na drobno.

Żółtka ubić z cukrem do białości. 1/4 szkl. śmietany podgrzać mocno, ale nie zagotować. 2 łyżkami gorącej śmietany zahartować ubitą masę jajeczną i wlać resztę gorącej śmietany.

Gorącą masą śmietanowo-jajeczną zalać rozdrobnioną czekoladę. W oryginale autorka poleca przelewać płynną masę przez sitko, ja jednak pominęłam ten etap.

Mieszać tak długo, aż czekolada całkiem się rozpuści.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy czekoladowej. Dokładnie wszystko wymieszać i przelać do szklaneczek lub salaterek.

Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 h.

Gotowy przybrać owocami.

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Wszędzie dzisiaj widzę białą czekoladę, to chyba jakiś znak ;))

    OdpowiedzUsuń