Kupuję je zawsze kiedy jesteśmy w Polsce. Są przepyszne, szczególnie do kawki w rodzinnym gronie. Dziś postanowiłam je przygotować sama w ten sam sposób co paluchy serowe. Dzięki użyciu gotowych półproduktów jak ciasto francuskie i masa makowa przyrządza się je w tempie ekspresowym. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 opak. ciasta francuskiego w płacie (ja użyłam 320g opak.)
- 8 łyżek gotowej masy makowej
- białko do posmarowania
- lukier do polania
Płat ciasta lekko podsypać mąką i delikatnie go rozwałkować. Następnie podzielić go na 2 równe części, a na jednej z nich rozłożyć masę makową.
Docisnąć drugą cześć ciasta i pokroić na paski o szerokości 1 cm i długości nam odpowiadającej. Ja pocięłam na paski o długości krótszego boku po złożeniu obydwóch połówek ciasta (miały około 20 cm długości).
Gotowe ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmarować białkiem.
Piec w temp. 180st.C przez 15-20'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz