piątek, 6 kwietnia 2012

Sernik Królewski (na ciemnym spodzie)


To już klasyk wśród serników przy najmniej w moim domu. Pamiętam jak przepis na ten sernik mama dostała od swojej sąsiadki. Od tamtej pory zawsze pojawiał się u nas na świątecznym stole. Wypróbowując nowe przepisy na serniki, długo już go nie piekłam, ale na te święta postanowiłam sobie przypomnieć jego smak. Wyszedł idealnie. Porządna porcja sernika, doskonała na zbliżające się święta. Polecam!


Składniki na ciemne ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Tłuszcz posiekać z mąką, dodać jajko, kakao, cukier i proszek. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Można również użyć malaksera do zrobienia ciasta - będzie szybciej. 

Ciasto podzielić tak aby jedna część zawierała 2/3, a druga 1/3 ciasta. Każdą część owinąć folią spożywczą i większą włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na przy najmniej 1 godzinę.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera dwukrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • garść rodzynek

Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym żółtku.

Do masy dodać zmielony ser, mąkę, sok z cytryny i obtoczone rodzynki w pół łyżeczce mąki.

Wymieszać wszystko dokładnie a na samym końcu dodać ubite na sztywno białka. Białka wmieszać ostrożnie do masy.

Schłodzone ciasto wyłożyć z lodówki i wykleić nim blaszkę (o standardowym wymiarze) wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłożyć masę serową, a na wierzch zetrzeć część ciasta z zamrażarki.

Piec przez 50 minut w temperaturze 200st.C (termoobieg 180st.C i nieco krócej).

Jak każdy sernik także i ten najlepszy jest gdy całkowicie przestygnie i się ,,zbije'', najlepiej na drugi dzień. 

Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz