W te święta postanowiłam wypróbować przepis na babkę z krówkami. Babka jest delikatna ze słodkimi cukierkami w środku. Równie ważna jak ciasto jest kajmakowa polewa, która oprócz tego, że jest pyszna, pomaga dłużej zachować babkę wilgotną. Polecam!
Przepis ze strony mojeciasto.pl.
Składniki na ciasto:
- 200 g margaryny
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 5 jaj
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml ajerkoniaku
- 200 g kruchych krówek
- szczypta soli
Składniki na polewę kajmakową:
- 100 g margaryny (dałam masło)
- 100 g śmietanki 30%
- 100 g cukru brązowego (może być biały)
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Krówki pokroić na kawałki i obsypać je odrobiną mąki.
Margarynę utrzeć z cukrem na puch i dodawać po jednym jajku i część mąki na zmianę, aż do wyczerpania jajek i mąki.
Ciągle ucierając wlać ajerkoniak.
Na koniec wsypać krówki i gotową masę przełożyć do formy z kominkiem. Foremkę uprzednio trzeba natłuścić i obsypać mąką.
Piec 40 minut w 180st.C (termoobieg 170st.C). Upieczoną wystudzić.
W rondlu umieścić margarynę, śmietankę i cukier. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą, a później gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
Gotową masą kajmakową polać babkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz