sobota, 7 kwietnia 2012

Babka z krówkami


W te święta postanowiłam wypróbować przepis na babkę z krówkami. Babka jest delikatna ze słodkimi cukierkami w środku. Równie ważna jak ciasto jest kajmakowa polewa, która oprócz tego, że jest pyszna, pomaga dłużej zachować babkę wilgotną. Polecam!
Przepis ze strony mojeciasto.pl.


Składniki na ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 200 g kruchych krówek
  • szczypta soli
Składniki na polewę kajmakową:
  • 100 g margaryny (dałam masło)
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g cukru brązowego (może być biały)

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Krówki pokroić na kawałki i obsypać je odrobiną mąki.

Margarynę utrzeć z cukrem na puch i dodawać po jednym jajku i część mąki na zmianę, aż do wyczerpania jajek i mąki. 

Ciągle ucierając wlać ajerkoniak. 

Na koniec wsypać krówki i gotową masę przełożyć do formy z kominkiem. Foremkę uprzednio trzeba natłuścić i obsypać mąką.

Piec 40 minut w 180st.C (termoobieg 170st.C). Upieczoną wystudzić.

W rondlu umieścić margarynę, śmietankę i cukier. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą, a później gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.

Gotową masą kajmakową polać babkę.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz