Po świątecznych, często ciężkich ciastach czy serowych należy dać naszym żołądkom trochę odpocząć. Namówiona przez moje smerfy upiekłam im kruche ciasteczka. Już dawno się za nie zabierałam, no i wreszcie się udało. Ciastka są proste do zrobienia, kruche i słodkie. Zwykłe-niezwykłe ciasteczka w sam raz dla dzieci lub do kawy. Polecam!
Przepis ze strony MniamMniam.pl.Składniki:
- 300 g masła
- 100 g cukru
- 3 torebki cukru waniliowego
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 150 g mielonych orzechów laskowych (dałam mielone migdały)
- 400 g mąki
- cukier puder do posypania
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i odkrawać po kawałku.
Każdy kawałek zrolować w dłoniach tak, aby powstał mały wałeczek i zaginając mu końce utworzyć rożek.
Każdy rożek układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 min. w temp. 175st.C (ja piekłam krócej), aż będą delikatnie przyrumienione.
Po upieczeniu zostawić chwilę na blaszce, ale jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.
Smacznego!
Wyglądają bardzo smakowicie i osobiście uwielbiam wszystko co zawiera orzechy! Pycha
OdpowiedzUsuńto chyba moje ciasteczka na ten weekend ;-) taki mam plan ;-)
OdpowiedzUsuńto pyszniutkie plany...:)
Usuń