Przydałoby się coś wyjątkowego na weekend - no i jest. To delikatne ciasto biszkoptowe o wyraźnym smaku ajerkoniaku kształtem przypominające cukierki raffaello. Idealny wybór dla amatorów ajerkoniaku ale nie tylko...
Upiec biszkopt według tego przepisu. Gdy całkowicie się wystudzi, odciąć 2/3 biszkopta i rozkruszyć w misce. Pozostawioną 1/3 część biszkopta użyć jako spód.
Składniki na krem:
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie, zależy jak słodki mamy ajerkoniak)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- kilka migdałów
Kremówkę ubić na sztywno dodać cukier, ajerkoniak i jeszcze chwilę pomiksować. Zmieszać z pokruszonym w misce biszkoptem i ułożyć na pozostawionym spodzie biszkoptowym, formując półkulę.
Całość oprószyć wiórkami kokosowymi i ozdobić migdałami. Schłodzić przez przynajmniej 2 godziny w lodówce.
Smacznego!
wyszlo pysznie !!!!
OdpowiedzUsuń