poniedziałek, 28 maja 2012

Ciastka wyciskane z marmoladą


Proste, szybkie i smaczne.Takie, jakie powinny być kruche ciasteczka wyciskane. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl. Polecam!


Składniki:
  • 220 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli
  • twarda marmolada (ja użyłam powideł)

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ekstrakt i chwilę jeszcze poucierać. 

Dodać przesiane mąki z solą i zmiksować na gładką masę.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub maszynki do wyciskania ciastek (tak jest prościej).

Wyciskać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na środku każdego nałożyć odrobinę marmolady.

Piec w temp. 180st.C przez 12 min. (termoobieg 170st.C przez max.8 min) do momentu aż brzegi ciasteczek delikatnie zbrązowiej.

Upieczone wystudzić na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz