Proste, szybkie i smaczne.Takie, jakie powinny być kruche ciasteczka wyciskane. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl. Polecam!
Składniki:
- 220 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- twarda marmolada (ja użyłam powideł)
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ekstrakt i chwilę jeszcze poucierać.
Dodać przesiane mąki z solą i zmiksować na gładką masę.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub maszynki do wyciskania ciastek (tak jest prościej).
Wyciskać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na środku każdego nałożyć odrobinę marmolady.
Piec w temp. 180st.C przez 12 min. (termoobieg 170st.C przez max.8 min) do momentu aż brzegi ciasteczek delikatnie zbrązowiej.
Upieczone wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz