Ciasto na moje drożdżówki robiłam metodą na tzw. oko i z produktów, które akurat miałam. Wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe, kwaśny rabarbar i słodka kruszonka. Ciasto na nie po wyrobieniu jest bardzo elastyczne i bardzo łatwo z nim pracować (nic się nie klei do rąk). Od dziś będzie to moje ulubione ciasto na drożdżówki z każdym nadzieniem. Gorąco polecam!
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 2/3 szkl. ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 450 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/4 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu butterscotch lub waniliowego
- 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 kost. masła
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
dodatkowo:
- 2 łodygi rabarbaru
- 3-4 łyżki cukru
Z drożdży, mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn.
Gdy drożdże wyrosną dodać je do przesianej mąki wymieszanej z pozostałym cukrem. Do tego dodać roztrzepane widelcem jajka ze solą. Następnie ekstrakt i spirytus.
Wyrabiać ciasto, a gdy zacznie odchodzić od palców dodawać stopniowo olej i wyrabiać dalej na gładkie, jednolite ciasto.
Gotowe odłożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki (nie trzeba go obierać do pieczenia) i przesypać cukrem.
Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość podzielić je na około 16 części. Z każdej formować okrągłe drożdżówki i układać na blaszce z pergaminem lub oprószonej mąką.
Na każdej drożdżówce nałożyć kawałki rabarbaru i posypać kruszonką.
Zostawić chwilkę na blaszce, aż się ,, napuszą''.
Piec w temp. 180 st.C przez 12-15 min. (termoobieg 165 st.C), aż będą złociste na bokach.
Upieczone ostudzić chwilkę na kratce. Polukrować.
Smacznego!
Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu
OdpowiedzUsuńkulinarnego MasterChef w tvn
W linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl
fajny przepis polecam kaśka
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu!
OdpowiedzUsuń