Jest rewelacyjne. Smakuje jak bardzo wilgotna babka, chleb bananowy i brownie w jednym. Jest wyraźnie czekoladowe i bananowe. Swoją wilgotność zawdzięcza właśnie bananom. Przepis (nieco zmieniony) pochodzi ze strony bbcgoodfood.com. Naprawdę gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- 175 g mąki
- 175 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
- 100 g mlecznych groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
- 175 g (3 sztuki) bardzo dojrzałych bananów
- 3 jajka
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml mleka
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany
- chipsy bananowe do dekoracji (nie dawałam)
W dużej misce zmieszać mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao i czekoladowe groszki.
W innym naczyniu rozgnieść widelcem banany. Do rozgniecionych owoców dodać całe jajko i 2 żółtka. Zamieszać i dodać jeszcze olej i mleko.
Zawartość obu naczyń zmieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na podłużną babkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C (termoobieg 140 st.C) i piec przez 1 godzinę i 15minut. Ja piekłam tylko godzinę. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe zanim wyjmiemy je z piekarnika.
Czekoladę i kwaśną śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić do momentu, aż polewa zgęstnieje i będzie nadawała się do posmarowania wierzchu ciasta.
Wierzch ciasta można udekorować suszonymi lub świeżymi bananami.
uwielbiam czekoladowo-bananowe połączenie!
OdpowiedzUsuńBanany i czekolada - mariaż doskonały. Zamknięte w cieście i jeszcze z polewą...wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta bananowe!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! Zapisuję:)
OdpowiedzUsuń