sobota, 5 maja 2012

Ciasto bananowo-czekoladowe


Jest rewelacyjne. Smakuje jak bardzo wilgotna babka, chleb bananowy i brownie w jednym. Jest wyraźnie czekoladowe i bananowe. Swoją wilgotność zawdzięcza właśnie bananom. Przepis (nieco zmieniony) pochodzi ze strony bbcgoodfood.com. Naprawdę gorąco polecam!

Składniki na ciasto:
  • 175 g mąki
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g mlecznych groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • 175 g (3 sztuki) bardzo dojrzałych bananów
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml mleka
Składniki na polewę:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • chipsy bananowe do dekoracji (nie dawałam)

W dużej misce zmieszać mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao i czekoladowe groszki.

W innym naczyniu rozgnieść widelcem banany. Do rozgniecionych owoców dodać całe jajko i 2 żółtka. Zamieszać i dodać jeszcze olej i mleko.

Zawartość obu naczyń zmieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.

Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na podłużną babkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C (termoobieg 140 st.C) i piec przez 1 godzinę i 15minut. Ja piekłam tylko godzinę. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe zanim wyjmiemy je z piekarnika.

Upieczone wystudzić całkowicie na kratce.


Czekoladę i kwaśną śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić do momentu, aż polewa zgęstnieje i będzie nadawała się do posmarowania wierzchu ciasta.

Wierzch ciasta można udekorować suszonymi lub świeżymi bananami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. uwielbiam czekoladowo-bananowe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Banany i czekolada - mariaż doskonały. Zamknięte w cieście i jeszcze z polewą...wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta bananowe!

    OdpowiedzUsuń