wtorek, 8 maja 2012

Najprostsze ciastka francuskie


Błyskawiczne w przygotowaniu, o ile mamy gotowe ciasto francuskie w lodówce. Ciasteczka są smaczne i banalnie proste w przygotowaniu. Można je piec z powidłami, dżemem, owocami czy kremem czekoladowym. W różnych kształtach, nadziewane i bez dodatków. Polecam!


Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie (najlepiej w płatach)
  • powidła lub dowolne nadzienie
  • jajko
  • cukier 


Ciasto francuskie pociąć nożem, radełkiem lub wycinać dowolne kształty foremką. Ułożyć na blaszce, najlepiej na papierze do pieczenia. 

Na każdym ciasteczku kłaść nadzienie na środku, a boki ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.



Jeśli chcemy ciastka nadziewane wystarczy płaty ciasta pociąć na prostokąty lub kwadraty, na środku ułożyć nadzienie i podociskać boki. Każde ciastko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.



Piec w temp. 200st.C (termoobieg 180st.C), aż do momentu, gdy będą złocisto-brązowe.

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz