Błyskawiczne w przygotowaniu, o ile mamy gotowe ciasto francuskie w lodówce. Ciasteczka są smaczne i banalnie proste w przygotowaniu. Można je piec z powidłami, dżemem, owocami czy kremem czekoladowym. W różnych kształtach, nadziewane i bez dodatków. Polecam!
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (najlepiej w płatach)
- powidła lub dowolne nadzienie
- jajko
- cukier
Ciasto francuskie pociąć nożem, radełkiem lub wycinać dowolne kształty foremką. Ułożyć na blaszce, najlepiej na papierze do pieczenia.
Na każdym ciasteczku kłaść nadzienie na środku, a boki ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Jeśli chcemy ciastka nadziewane wystarczy płaty ciasta pociąć na prostokąty lub kwadraty, na środku ułożyć nadzienie i podociskać boki. Każde ciastko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temp. 200st.C (termoobieg 180st.C), aż do momentu, gdy będą złocisto-brązowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz