Brak cukru we krwi? Krówka pomoże ;) Cukierki szybko się przygotowuje. Są kruche i słodkie. Bardzo przypominają mi te, które dawno temu robiła mi moja babcia. Ja zrobiłam o smaku waniliowym, ale można dodać kakao, orzechy lub kokos dla innego smaku. Przepis na nie powstał z wymieszania różnych innych przepisów i zasobów mojej szafki. Następne w planach są te ciągutkowe. Polecam!
Składniki na około 26 sztuk:
- 300 g cukru (najlepiej drobnego)
- 1/3 szkl. śmietanki 30% (ewentual. mleka)
- 100 g słodkiego mleka skondensowanego
- 1 łyżka golden syropu
- szczypta soli
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 65 g masła
- 1/2 łyżeczki octu
Cukier ze śmietaną zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać resztę składników. Ciągle mieszając do momentu, aż masa zgęstnieję i zmieni kolor na ciemniejszy (około 20-30 minut).
Gotową masę wylać do foremki (u mnie keksówka) wyłożoną papierem do pieczenia.
Po 5 minutach masę (jeszcze bardzo ciepłą) pokroić na kawałki w rozmiarze nam odpowiadającym.
Jeśli zostawiamy cukierki na dłużej należy każdy osobno owinąć w papierek.
Smacznego!
uwielbiam kruche krowki ;] napewno wyprobuje ten przepis;]
OdpowiedzUsuń