Kruchutki orzechowy spód i delikatny czekoladowy krem, wszystko posypane chrupiącymi orzeszkami to cały skład pysznych babeczek. Bardzo polecam!
Składniki na kruche ciasto do około 10-12 babeczek:
- 1 szkl. mąki
- 70 g masła lub margaryny
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki cukru
Składniki na krem:
- 1 puszka czekoladowej masy krówkowej (400 g)
- 200 g masła
dodatkowo:
- 100 g uprażonych i posiekanych orzechów do posypania
Ze wszystkich składników wyrobić szybko ciasto i wykleić nim foremki babeczek lub jeśli nie posiadamy to można wykorzystać blaszkę do muffin.
Środek każdej babeczki ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 200st.C (termoobieg 180st.C). Wystudzić całkowicie.
Krem przygotować ucierając masło i dodając stopniowo masę krówkową. Gdy masa będzie jednolita włożyć ją na 30 min. do lodówki wówczas stężeje i łatwiej będzie napełniać nią spody babeczek.
Gdy masa stężeje przełożyć ją do szprycownicy i napełnić spody. Wierzch babeczek posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz