niedziela, 13 maja 2012

Orzechowe babeczki z kremem czekoladowym


Kruchutki orzechowy spód i delikatny czekoladowy krem, wszystko posypane chrupiącymi orzeszkami to cały skład pysznych babeczek. Bardzo polecam!


Składniki na kruche ciasto do około 10-12 babeczek:
  • 1 szkl. mąki
  • 70 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki cukru

Składniki na krem:
  • 1 puszka czekoladowej masy krówkowej (400 g)
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 100 g uprażonych i posiekanych orzechów do posypania

Ze wszystkich składników wyrobić szybko ciasto i wykleić nim foremki babeczek lub jeśli nie posiadamy to można wykorzystać blaszkę do muffin.


Środek każdej babeczki ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 200st.C (termoobieg 180st.C). Wystudzić całkowicie.


Krem przygotować ucierając masło i dodając stopniowo masę krówkową. Gdy masa będzie jednolita włożyć ją na 30 min. do lodówki wówczas stężeje i łatwiej będzie napełniać nią spody babeczek.

Gdy masa stężeje przełożyć ją do szprycownicy i napełnić spody. Wierzch babeczek posypać orzechami.

Smacznego!














    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz