Dwa spody maślano-biszkoptowe upieczone razem z warstwą bezy i przełożone bitą śmietaną wymieszaną z dużą ilością ananasów. Polecam!
Przepis z książki ,,My favourite cakes'' Jane Suthering.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 125 g drobnego cukru
- 4 duże żółtka
- 2 łyżki mleka
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
- 4 duże białka
- szczypta soli
- 175 g drobnego cukru
- 2 łyżki posiekanych orzechów (nie muszą być)
Składniki na nadzienie:
- puszka ananasów (około 450 g)
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
2 tortownice o średnicy 22 cm (ja użyłam małych kwadratowych blaszek) wyłożyć papierem do pieczenia.
Utrzeć masło z cukrem na puch i ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku i później mleko.
Mąkę wraz z proszkiem przesiać do ucieranej masy i wymieszać dokładnie.
Podzielić ciasto do 2 blaszek.
Białka ubić ze solą na sztywno. Nastepnie dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Gęstą pianę rozsmarować po połowie na każdym cieście.
Na jednym cieście rozsypać posiekane orzechy.
Obie blaszki włożyc do piekarnika nagrzanego do 180st.C (termoobieg 165st.C) i piec przez 30-35 minut.
Po upieczeniu przełożyć ostrożnie na kratkę i wystudzić.
Ananasy odsączyć i pokroć na kawałki. Śmietanę ubić z pudrem i wymieszać z ananasami.
Upieczone i ostudzone ciasto bez orzechów przełożyć na talerz bezą do dołu. Na nie rozsmarować krem i przykryć ciastem z orzechami bezą do górą.
Smacznego!
Piękny torcik, śmietana, owoce, orzechy, same pyszności, ja ostatnio odkryłam w Lidlu śmietanę do ubijania Milbona, szybko się ubija i ma lepszy smak od śmietany w kartoniku, polecam.
OdpowiedzUsuńchetnie bym wyprobowala, niestety w uk nie ma tej smietanki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosiu!
Czy torcik nie kruszy sie podczas krojenia ?? Mam na mysli glownie ta beze na spodzie ;) ?
OdpowiedzUsuńnie bardzo, warstwa bezy nie jest zbyt gruba moze dlatego nie bylo z krojeniem zadnych klopotow. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń