piątek, 18 maja 2012

Zakręcone ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe


Ładnie wyglądają i pięknie pachną pomarańczą te kruche ciasteczka. Samo wykonanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować kilka składników. Najdłużej jednak trzeba czekać na schłodzenie się ciasta, żeby można było je zwinąć i pokroić. Insrpirowałam się przepisem ze strony myrecipes.com (choć mocno go pozmieniałam). Polecam!




Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 30 g czekolady deserowej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao

Czekoladę rozpuścić i przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodać jajko i ekstrakt waniliowy.

Mąkę, sól i proszek przesiać do ucieranej masy i dalej ucierać na gładką masę.

Masę podzielić na pół. Jedną część odłożyć. Do pozostałej w misce dodać ekstrakt pomarańczowy i otartą skórkę. Zmiksować lub dokładnie wymieszać. Uformować kostkę i zawinąć w folię spożywczą.

Odłożoną część ciasta przełożyć spowrotem do dużej miski , dodać kakao i ostudzoną, rozp. czekoladę. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników. Tak jak wcześniej uformować kostkę i zawinąć w folię spożywczą.

Obie kostki włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie obie kostki rozwałkować na prostokąty o grubości około 5-8 mm.

Na placek ciasta czekoladowego nałożyć jasne ciasto.

Zwinąć dość mocno i gotowy wałek owinięty folią spożywczą schłodzić w lodówce przez kolejną godziną.



Po tym czasie wyjąć zdjąć folię i pociąć w 1/2 cm plastry.

Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach.



Piec w 180st.C (termoobieg 170st.C) przez 10 minut.

Ostudzić na kratce.

Smacznego!



1 komentarz: