Ładnie wyglądają i pięknie pachną pomarańczą te kruche ciasteczka. Samo wykonanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować kilka składników. Najdłużej jednak trzeba czekać na schłodzenie się ciasta, żeby można było je zwinąć i pokroić. Insrpirowałam się przepisem ze strony myrecipes.com (choć mocno go pozmieniałam). Polecam!
Składniki:
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 30 g czekolady deserowej
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Czekoladę rozpuścić i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodać jajko i ekstrakt waniliowy.
Mąkę, sól i proszek przesiać do ucieranej masy i dalej ucierać na gładką masę.
Masę podzielić na pół. Jedną część odłożyć. Do pozostałej w misce dodać ekstrakt pomarańczowy i otartą skórkę. Zmiksować lub dokładnie wymieszać. Uformować kostkę i zawinąć w folię spożywczą.
Odłożoną część ciasta przełożyć spowrotem do dużej miski , dodać kakao i ostudzoną, rozp. czekoladę. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników. Tak jak wcześniej uformować kostkę i zawinąć w folię spożywczą.
Obie kostki włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie obie kostki rozwałkować na prostokąty o grubości około 5-8 mm.
Na placek ciasta czekoladowego nałożyć jasne ciasto.
Zwinąć dość mocno i gotowy wałek owinięty folią spożywczą schłodzić w lodówce przez kolejną godziną.
Po tym czasie wyjąć zdjąć folię i pociąć w 1/2 cm plastry.
Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach.
Piec w 180st.C (termoobieg 170st.C) przez 10 minut.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!
ale cudne! piękne ciaseczka! super przepis!
OdpowiedzUsuń