czwartek, 7 czerwca 2012

Muffiny pomarańczowe z serkiem i owocami


Przepyszne! aż sama byłam zaskoczona jak dobrze wyszły. Pachnące pomarańczą, wilgotne dzięki kremowemu serkowi dodanemu do ciasta i kwaskowate przez owoce. U mnie były to akurat mrożone jeżyny, ale równie dobrze mogą być maliny czy truskawki, zarówno mrożone jak i świeże. Muffiny są naprawdę bardzo smaczne, wręcz rozpływają się w ustach. Mój M zjadł 4 od razu i pytał o jeszcze ;) Polecam!


Składniki na 12 sztuk:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 75 g masła
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z całej pomarańczy
  • jajko
  • 100 g kremowego serka (ewentualnie homogenizowanego)
  • kwaśne owoce (maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki itp.)

Masło rozpuścić i przestudzić.

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej płynne.

Zawartości obu misek wymieszać ze sobą tylko do połączenia (nie za długo!).

Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości. W ciasto powciskać owoce.

Piec 20 minut w temp.180st.C (termoobieg 175st.C, nieco krócej).

Upieczone przestudzić chwilkę na kratce i polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz